Перший міський мурал «Славутич – зв’язок поколінь» Брав участь

Доданий
27.09.2020
Номер
15
Туризм і велоінфраструктура

«Мурал «Славутич – зв’язок поколінь» є символом історичної місії міста Славутича, він буде присвячений його героїчним мешканцям, які врятували світ від Чорнобильської катастрофи, та вшановувати будівельників, які збудували місто в найкоротші терміни. Цей малюнок враховує архітектуру міста Прип’яті, ДСП ЧАЕС та Славутича, він наповнений символами, значення яких зможе сам для себе відкрити кожен».

Автор проєкту
Василь
Василь Ретунський
Бюджет
300 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
квартал Київський, 3, Славутич

Опис

Проблема

Для міста Славутич 2021 рік має важливе історичне значення:
- у квітні виповнюється 35 років з дня Чорнобильської катастрофи;
- у жовтні виповнюється 35 років з дня підписання Постанови ЦК КПРС та Ради Міністрів СРСР від 02.10.1986 № 1179 «Про будівництво нового міста для постійного проживання працівників Чорнобильської АЕС», міста-атомограду замість відселеного міста Прип'ять.
У зв’язку з цим, наша команда має намір прийняти участь у цільовій Програмі «Громадський бюджет участі міста Славутич на 2021-2025 роки» та подати проект «Перший міський мурал», назва муралу «Славутич - зв'язок поколінь».
Мурал - це художній розпис зовнішніх стін будинків у міському просторі. Мурал як напрям міського мистецтва в двохтисячних роках набув великої популярності в Україні, став легітимною частиною міського простору, а в 2010 році в Україні було проведено перший Міжнародний фестиваль з вуличного мистецтва «Muralissimo» з ініціативи Київської міської Галереї мистецтв «Лавра».
Започаткування цієї традиції фестивалів стало особливим і показовим для українського суспільства. Відтоді й дотепер активно відбувається творче спілкування, обмін художниками (іноземні художники за запрошенням створюють мурали в Україні, а українські – в інших країнах), що є проявом міжкультурної комунікації у сучасному світі.
Славутич потребує осучаснення, в цьому напрямку культури та потребує створення нових арт-об`єктів і втілення таких сучасних арт-об'єктів як мідл-мурал.
Наш проект спрямований на покращення архітектури міста Славутич та має на меті створення унікального арт-проекту у вигляді тематичного муралу, який буде присвячений історичній місії міста Славутич, його героїчним мешканцям, які врятували світ від Чорнобильської катастрофи та будівельникам, які збудували місто.
Локацією муралу вибрано фасадну стіну будинку N 3 Київського кварталу. Цей будинок вибрано невипадково, адже тут кожного дня проходить дуже багато мешканців міста та його гостей. Фасадна частина будинку знаходиться навпроти міського парку та скейт-парку, він добре проглядається з центральної площі міста, центральної автодороги та готелю Славутич, будинок розташований на жвавому пішохідному шляху до автовокзалу та залізничного вокзалу. Будинок знаходиться на відкритій території, тому всі бажаючі будуть спостерігати витвір мистецтва, тож мурал є загальнодоступним.
Автор ескізу муралу «Славутич-зв’язок поколінь» Діана Васіна, яка народилася та жила у місті Славутич, навчалася у школі № 4. Вона знає історію міста, його цінності та архітектуру, для неї близька тема евакуації та тема ліквідації аварії на ЧАЕС. Родина батька Діани була евакуйована в 1986 році з Чорнобильської зони, а сам батько, Васін Василь приймав участь у ліквідації аварії на ЧАЕС та працював на Чорнобильській АЕС з 1986 по 2015 роки. Діана має профільну освіту, у 2016 році закінчила Харківську державну академію дизайну та мистецтва, магістр образотворчого мистецтва за спеціальністю художник, викладач монументального мистецтва. Займається створ

Мета проекту

1. Благоустрій міста: поліпшення системи туристичної інфраструктури міста за рахунок створення нових пам'яток.
2. Збільшення надходжень до бюджету за рахунок підвищення туристичної привабливості до нової пам'ятки міського дизайну, подальше встановлення нової точки туристичного маршруту, залучення нових інвестицій в розвиток креативних міських об'єктів.
3. Підвищення рівня культурного відпочинку всіх верств населення за рахунок безкоштовного доступу (особливо для малозабезпечених), надання духовності образу міських будинків, залучення широких

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Славутич потребує осучаснення, в цьому напрямку культури та потребує створення нових арт-об`єктів і втілення таких сучасних арт-об'єктів як мідл-мурал. Наш проект спрямований на покращення архітектури та зовнішнього вигляду міста, підвищення туристичної привабливості Славутича.
Мурал позитивно вплине на естетизацію міського простору, зробить місто більш комфортним, дружнім для візуального сприйняття, ближчим до людського масштабу, а також надасть яскравих фарб на вулицях міста і тим самим може знизити психологічне та емоційне навантаження.
Мурал стане візитівкою міста Славутич, його новим брендом, символом його ідентичності, локацією для фотосесій мешканців міста та туристів. А зазначена концепція муралу дозволить дуже доступно та наглядно донести історію міста Славутича до наших гостей.

Для кого цей проект

Для всіх мешканців та гостей міста

План заходів з реалізації проекту

1. Виготовлення ескізу малюнку.
2. Доопрацювання ескізу малюнку (підготовка його для переносу на стіну в масштабі).
3. Підготовка фасаду будинку для розпису.
4. Проектні роботи (у разі необхідності).
5. Робота художника з нанесення муралу з урахуванням матеріалів.
6. Оренда конструкції та обладнання для висотних робіт.
7. Нанесення QR-коду та створення анімації на 30 секунд, формат 2D.
8. Виготовлення зовнішньої вивіски 40 см*100 см

Ключові показники оцінки результату проекту

1. Благоустрій міста: поліпшення системи туристичної інфраструктури міста за рахунок створення нових пам'яток.
2. Економічні: збільшення надходжень до бюджету за рахунок підвищення туристичної привабливості до нової пам'ятки міського дизайну, подальше встановлення нової точки туристичного маршруту, залучення нових інвестицій в розвиток креативних міських об'єктів.
3. Соціально-культурні: підвищення рівня культурного відпочинку всіх верств населення за рахунок безкоштовного доступу (особливо для малозабезпечених), надання духовності образу міських будинків, залучення широких верств населення до вивчення історії краю, виховання патріотизму, пошани до великої історичної спадщини українського народу.

Очікуваний термін реалізації проекту

Весна-літо 2021 року

Фотографії

Відповідальні підрозділи

Управління економіки та соціального розвитку міста

Управління інфраструктури та капітального будівництва

ПІБ Відповідальної особи

Ворона Сергій