Галотерапія (соляна кімната) для славутичан Реалізований

Доданий
27.09.2018
Номер
8
Охорона здоров'я

Відкриття соляної кімнати – галокмплексу для здійснення профілактично-оздоровчих заходів методами галотерапії для жителів міста. Створення мікроклімату кімнати максимально наближеного до природного з використанням соляних каменів та подрібнених солей із Артемівська та Солотвіно, а також іонного галогенератора «Соляна шахта», який є в наявності.

Автор проєкту
Бюджет
300 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
кв. Чернігівський, 13, Славутич

Опис

Проблема

Аналізуючи перелік хвороб у дітей в Україні, захворювання органів дихання займає перше місце серед інших захворювань. За останні 20 років, згідно статистики, до 10 разів збільшилася частота виникнення хвороб органів дихання та алергічних захворювань. Також щорічно на ГРВІ та грип хворіє кожна третя дитина.
В осінньо-зимовий період і діти і дорослі проводять близько 90% часу у приміщеннях з опаленням, що негативно впливає на імунітет. Неабиякий негативний вплив на здоров’я людини має і забруднене навколишнє середовище. Також сучасна тенденція заміни всього натурального синтезованим, синтетичним, що відноситься як до продуктів харчування, так і до лікування та профілактики захворювань, навпаки підвищує рівень захворювання та спонукає до виникнення інших побічних захворювань.
Організм людини, в першу чергу, повинен отримувати підтримку від не медикаментозних методів оздоровлення. Одним з таких методів і є галотерапія. Лікування сіллю і його ефективність відома багато сотні років назад. Унікальний мікроклімат кімнати з повною відсутністю алергенів і мікробів імітує мікроклімат дуже близький за параметрами до природної підземної соляної печери. Тому стандартний лікувальний курс галотерапії ( профілактичний цикл по десять 45-хвилинних сеансів два рази на рік) дає стійкий ефект зниження рівня захворюваності для людини на 2-3 роки. Крім лікувального впливу на організм людини на фізичному рівні галотерапія має дуже гарну психотерапевтичну дію (заспокоює, знижує втому, покращує сон, підвищує психоемоційний стан, знімає стрес, та ін.).
Не кожна сім’я може щорічно виїхати на море для оздоровлення, а пройти за рік курс галотерапії за місцем проживання зможе, при цьому зекономивши кошти.

Мета проекту

Відкриття у місті нового ефективного не медикаментозного виду оздоровчо-профілактичної терапії шляхом облаштування галокомплесу (соляної кімнати) на базі Центру «Благодар», з метою зміцнення імунітету та підвищення стійкості організму до несприятливого впливу оточуючого середовища жителів м. Славутича.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Здійснення оздоровчо-профілактичних заходів шляхом галотерапії в новоствореному галокомплексі (соляній кімнаті) у місті Славутичі.

Для кого цей проект

Соляна кімната орієнтована на широку цільову аудиторію, її можуть відвідувати всі славутичани відповідно до лікарських показань, а саме:
• діти до 3-х років, що мають ризик отримання інвалідності у супроводі батьків - безкоштовно;
• діти з інвалідністю до 18 років - безкоштовно;
• діти дошкільного віку - безкоштовно;
• особи з інвалідністю від 18 років - безкоштовно;
• учасники АТО - безкоштовно;
• діти шкільного віку та дорослі славутичани - за помірну платню згідно затвердженого розрахунку вартості даної послуги.

План заходів з реалізації проекту

1. Підготувати та реконструювати частину підвального приміщення Центру "БлагоДар" (волонтерсько-шефська допомога, спонсорські кошти).
2. Закупити 30 м2 соляної кімнати (галокомплекс).
3. Закупити необхідні меблі.
4. Обладнати кімнату необхідною оргтехнікою та світло-аудіо-відео релаксаційним комплексом (власним коштом).

Ключові показники оцінки результату проекту

1. Отримання послуг з галотерапії кожним жителем міста (за призначенням лікаря) - близько 1400 осіб на рік згідно графіку.
2. Зниження рівня захворюваності органів дизання серед дітей та дорослих до 2 разів.
3. Зміцнення імунітету у дітей та дорослих, збільшення періодів ремісії хронічних захворювань не медикаментозним методом.
4. Використання галотерапії для профілактики та лікування широкого спектру захворювань:
• захворювання дихальної системи (бронхіт, запалення легень, астма тощо);
• серцево-судинні захворювання;
• захворювання шкіри;
• захворювання центральної нервової системи;
• алергічні захворювання;
• психічні порушення.
5. Надання послуги на платній основі зменшує обсяг фінансового забезпечення коштами місцевого бюджету для функціонування галокомплексу.

Приклади (кейси) схожих рішень

Соляні кімнати зараз широко використовуються в санаторно-лікувальних закладах, реабілітаційних центрах (Центр соціальної реабілітації дітей з інвалідністю м. Кузнєцовськ), дитячих закладах, підприємствах та ін.

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ охорони здоров'я

ПІБ Відповідальної особи

Шуригіна Н.М.