Фестиваль дитячого читання "Бібліотек@ на всі 100! Книга творить людину " Реалізований

Доданий
26.09.2018
Номер
6
Культурна спадщина і краєзнавство

Для залучення юних славутичан до читання книжок, пропонуємо провести фестиваль дитячого читання "Бібліотек@ на всі 100! Книга творить людину". У Бібліотечно-інформаційному Центрі для дітей та юнацтва буде створена особлива атмосфера: відкриється постійно-діюча комфортна зона для дітей "На казковій галявині", запрацює книжковий вернісаж "Міні маркет сучасної літератури" та інші пізнавальні заходи.

Автор проєкту
Наталія
Наталія Козленко
Бюджет
100 000 грн
Розрахунок бюджету

Опис

Проблема

Безперечно, в наші дні через вплив Інтернету, мас – медіа та неякісно літератури стрімко падає інтерес до книжки у всьому світі. На жаль, читання художньої літератури витісняється. Сьогодні в Україні існує диспропорція між кількістю виданих книг для дітей і кількістю надходжень нових книг до бібліотек. Головна причина цього – недостатнє фінансування. Фонд БІЦ для дітей та юнацтва ні якісно, ні кількісно не відповідають вимогам сучасних читачів, і з кожним роком, на жаль, зменшення обсягів фонду продовжується. Сьогодні ж в середньому учень за місяць читає менше однієї книжки. Це при тому, що книга була і залишається кращим засобом для вдосконалення мислення. Читаюча дитина – думаюча дитина. Тому організатори цього заходу роблять акцент на інноваційному форматі, заохочуючи дітей зробити читання друкованої книжки улюбленим заняттям. Будуть покращені умови для гармонійного розвитку читачів, їх змістовного дозвілля – об лаштована комфортна зона перебування «На казковій галявині». В рамках дня інформації «Читання теж імідж!» запрацює книжковий вернісаж «Міні – маркет сучасної української літератури» та флешмоб «Читаємо без зупинки» та інші цікаві та пізнавальні заходи.

Мета проекту

Підвищення престижу книги, бібліотеки та читача; пошук шляхів розвитку інтересу до книги і прагнення до читання у юних славутичан; проведення комплексу заходів щодо формування у читачів - дітей стійкого інтересу до читання, підвищення самооцінки читаючої людини; проведення фестивалю – модернізація бібліотеки і, як наслідок, подальше підвищення якості роботи.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Враховуючи побажання юних славутичан та їх батьків, виникла потреба створити сучасні інноваційні зміни в обслуговуванні читачів – дітей. Під час фестивалю дитячого читання «Бібліотек@ на всі 100! Книга творить людину» відбудуться різноманітні цікаві заходи для юних читачів. Для дошкільнят та учнів молодших класів відкриється зона комфортного перебування «На казковій галявині», яка виділятиметься від інших зон яскравими казковими розписами на стінах, презентабельними сучасними меблями та технікою, новими довгоочікуваними книжками та інтелектуальними іграми. Бібліотекарі проведуть для дітей казко терапію. На зручному килимі на пуфах діти матимуть можливість відпочити, послухати українські казки та казки народів світу, пограти в ігри, переглянути казкову виставу лялькового театру «Веселочка». Відродиться давня традиція багатьох родин – сімейні читання. Дорослі отримають консультацію дитячого психолога, щодо проведення казкової терапії в бібліотеці.
Інформуванню широкого загалу юних читачів про українських та світових письменників та їх творів стануть у нагоді придбані так необхідні програмні книжки, яким буде присвячений день інформації «Читання теж імідж!». Юним читачам презентують вернісаж книжкових новинок «Міні – маркет сучасної української літератури», «Книги, які долають час» - новинки світової літератури. Дітям запропонують Флешмоб «Читаємо без зупинки». Флешмоб матиме на меті показати, що читати модно і цікаво, заохотить до читання, приверне увагу до неповторності друкованої книги як носія інформації.
Віртуальний бібліокруїз «В країну незвичайних книг» – здійснить захоплюючу подорож в чудову країну справжніх дизайнерських шедеврів – книг, які неодмінно здивують та змусять по - новому подивитися на вірних паперових друзів. Вільна сімейна трибуна «Відчуй радість читання» дозволить дорослим та дітям підібрати на свій смак новеньку книжечку, і прочитати декілька сторінок.
Завдяки проведенню фестивалю до читання долучаться ще більше читачів, поповниться книжковий фонд новими вкрай необхідними книжками, покращиться матеріальна база бібліотеки .
Допоможемо книзі витримати конкуренцію з відео, комп’ютером та Інтернетом

Для кого цей проект

Фестиваль дитячого читання «Бібліотек@ на всі 100! Книга творить людину» розрахований на користувачів різних вікових груп: батьки, вчителі шкіл та вихователі дошкільних закладів освіти, всі, хто підтримує дитяче читання. Вхід вільний.

План заходів з реалізації проекту

Придбання будівельних матеріалів для художнього оформлення зони комфортного перебування «На казковій галявині».
2. Придбання та доставка техніки, меблів, килима, ігор, книг тощо.
3. Розміщення придбаного в максимально - зручному порядку.
4. Підготування сценарію заходів фестивалю.
5. Визначення відповідальних за проведення заходів.
6. Випуск рекламного оголошення.
7. Розміщення оголошення в місцевій газеті, у соціальній мережі фейсбук, на місцевому телебаченні.
8. Запрошення гостей.
9. Проведення заходів згідно плану.
10. Інформування про заходи в місцевій газеті, у соціальній мережі фейсбук, місцевому телебаченні.

Ключові показники оцінки результату проекту

Проведення фестивалю дитячого читання у Славутичі – це новий погляд на книгу і дитяче читання. Створяться покращенні умови для створення бібліотечного комфорту в обслуговуванні читачів. Діти отримають можливість частіше відвідувати бібліотеку, а бібліотекарі якісніше обслуговувати своїх користувачів в комфортних, сучасних умовах. Фестиваль сприятиме залученню підростаючого покоління славутичан до невичерпних джерел знань, створенню в бібліотечно – інформаційному Центрі для дітей та юнацтва атмосфери радісного спілкування, де кожна дитина відчуватиме себе бажаним гостем. Дітям повинні надаватися умови для гармонійного розвитку особистості, отримання знань за допомогою інформації, книги і читання, а значить, і бібліотеки.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Інфляція

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ культури, національностей та релігій

ПІБ Відповідальної особи

Баришевська Н.Г.