WEB - бібліотека майбутнього в Дитячій школі мистецтв Реалізований

Доданий
27.09.2018
Номер
10
Культурна спадщина і краєзнавство

Пропонується створити в бібліотеці Дитячої школи мистецтв вільний інформаційний простір. Вирішивши технічні проблеми наладиться більш тісна комунікаційна взаємодія бібліотеки і її користувачів-учнів, викладачів та батьків. Розшириться спектр електронних послуг, що дасть змогу здійснювати пошук сучасного нотного матеріалу, мистецької літератури, роздруковувати потрібну інформацію.

Автор проєкту
Руслана
Руслана Шагова
Бюджет
30 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
Курчатова вулиця, Славутицька міська рада, Славутич

Опис

Проблема

)* Упродовж 30 років Дитяча школа мистецтв м.Славутича поповнювала фонди своєї музичної бібліотеки нотами, підручниками, методичними посібниками, тематичними мистецькими журналами, збагачувала фонотеку. З розвитком IT технологій у бібліотечних закладах з’явились можливості розширити спектр послуг, впроваджувати цікаві IT рішення. На сьогодні єдина мистецька бібліотека міста відчуває технічні проблеми. В розпорядженні бібліотеки просто немає тих технічних засобів, які дозволили б надавати відвідувачам електронні послуги. Бібліотека поза сучасністю, через відсутність комп’ютера, принтера, мережі інтернет, Wifi і це часто викликає незадоволення як славутичан так і гостей ДШМ – учасників Всеукраїнських та Міжнародних заходів. Маючи великий книжний фонд, було б дуже зручно оптимізувати його в електронний каталог та користуватися при пошуці того чи іншого матеріалу, поступово замінити звичайні формуляри читачів на електронні, відкриється можливість знаходити цікаві матеріали з інтернет мережі та роздруковувати в своїй музичній бібліотеці.

Мета проекту

- Перетворити бібліотеку Дитячої школи мистецтв на вільний інформаційний простір: - надати вільний доступ до Wifi; - забезпечити створення електронної бази даних шкільного фонду; - полегшити пошук навчального матеріалу завдяки його сортуванню та каталогуванню; - надати користувачам можливість самостійного пошуку та вибору потрібної літератури, що зацікавить їх та спростить звернення до бібліотекаря.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

На даний час бібліотека не має технічних можливостей впроваджувати в свою діяльність IT технології та надавати сучасні електронні послуги. Реалізація цього проекту дасть можливість розробити сайт бібліотеки,вирішити технічні проблеми - придбати ноутбук, принтер та провести окрему інтернет мережу до бібліотеки.
Ці заходи дадуть змогу користувачам самостійно або з допомогою бібліотекаря здійснювати інформаційний пошук, обирати, переглядати зміст та роздруковувати інтернет матеріали за відсутності таких у бібліотечному фонді. Кожен відвідувач біблдіотеки зможе накопичувати інформацію і знання, мати до них вільний доступ, користуватися й обмінюватися ними, щоб в повній мірі реалізувати свій потенціал і підвищувати якість життя.

Вільний Wifi, буккросинг та інші сучасні бібліотечні послуги стануть проявом піклування про читача, зміцнять співпрацю з загальноміським бібліотечним центром в підборі книг для читання.

Для кого цей проект

Користувачами є учні Дитячої школи мистецтв, – а це понад 600 учнів щороку, їх батьки, а також педагогічний колектив (49чол.).

План заходів з реалізації проекту

- проведення інтернет мережі та WiFi;
- придбання ноутбуку та принтеру;
- розробка сайту ( мультимедійного архіву);
- наповнення бази даних та електронної картотеки;
- придбання полички для буккросингу;
- змістовне наповнення полички книгами.

Ключові показники оцінки результату проекту

Ключові показники проекту :
- збільшиться якісний рівень бібліотечних послуг;
- збільшиться чисельність відвідувачів мистецької бібліотеки;
- інформація стане доступнішою та використовуваною;
- зросте популяризація книги.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Немає

Приклади (кейси) схожих рішень

Сучасна бібліотека повинна бути інформаційним простором, місцем, де втілюються інновації, місце, де можна дізнатись про все найновіше, та корисне що відбувається в світі.
Також не потрібно забувати про Книгу - вона є джерелом знань.
Насьогодні, в усіх бібліотеках України йдуть прогресивні зміни та покращення, з втіленням інформаційних технологій.

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ культури, національностей та релігій

ПІБ Відповідальної особи

Баришевська Н.Г.