Вільний інформаційний простір для кожного Брав участь

Доданий
13.09.2018
Номер
1
Культурна спадщина і краєзнавство

Вільний інформаційний простір – це модернізована зона в читальному залі ЗБІЦ з сучасною інформаційно-технологічною інфраструктурою. Цей простір облаштований сучасними комп’ютерами з швидкісним інтернетом, де славутичани зможуть скористатися різноманітними послугами: пошук інформації, робота з офісними та мультимедійними програмами, проходження курсів "Комп'ютер з нуля" та інших.

Автор проєкту
Бюджет
100 000 грн
Розрахунок бюджету
Адреса
кв. Московський, 12, Славутич

Опис

Проблема

Сучасна бібліотека – це не тільки зібрання книжкових колекцій, але й величезний світ соціальних комунікацій для людей, об`єднаних пошуком знань. Сьогодні публічні бібліотеки здійснюють стратегії переходу від традиційної книгозбірні до динамічного центру інформації. В умовах розвитку комп’ютерних технологій бібліотеки, як сучасні інформаційні центри, мають змогу розширити контингент своїх користувачів і значною мірою зменшити проблеми, що постають нині перед громадськими організаціями, бізнесом, іншими соціальними структурами в пошуках якісної електронної інформації. Щоб підтримувати на рівні статус інформаційного центру, ЗБІЦ м.Славутича має поновити сучасним обладнанням комп’ютерні місця з швидкісним Інтернетом, програмним забезпеченням, для того щоб задовольнити споживача інформаційно-бібліотечними послугами.

Мета проекту

Трансформація бібліотеки в інформаційний центр шляхом впровадження сучасних технологій. Створення вільного інформаційного простору в читальному залі бібліотеки для дорослих, яка знаходиться в Московському кварталі 12.

Пропоноване рішення вирішення проблеми і його обгрунтування

Проект передбачає модернізацію матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури ЗБІЦ. У читальному залі ЗБІЦ будуть встановлені 5 сучасних комп’ютерів з вебкамерами та з ліцензійними програмами, багатофункціональний пристрій, підключений швидкісний інтернет.
Комунікаційний майданчик ЗБІЦ розширить контингент своїх читачів завдяки новим формам інформаційно-бібліотечних послуг, а саме – співпраця з громадськими організаціями, бізнесом, іншими соціальними структурами в пошуках якісної електронної інформації; групове безоплатне навчання роботи на комп’ютері та в мережі Інтернет для людей «третього віку».
Новими для діяльності ЗБІЦ стануть послуги е-звітності, е-зайнятості, е-банкінгу, е-платежі, е-освіта, е-кадастр, е-пошта, е-урядування тощо.
У ЗБІЦ буде стверений більш широкий пошуковий то повнотекстовий сервіс за рахунок доступу до світових інформаційних ресурсів.
В програмі занять курсів навчання: набуття знань, навичок та вмінь роботи на комп'ютері, вивчення основних текстових та поштових редакторів, практичні заняття з ділового та особистого листування, відправлення копій документів, сервіси зв`язку з друзями і родичами, друкування, читання газет та книг в електронному варіанті та інші.

Для кого цей проект

Проект направлений на залучення користувачів бібліотеки: студентів, дорослих – людей «третього віку», підприємців, освітян, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та інших .

План заходів з реалізації проекту

1. Підготовчий- вибір постачальника і замовлення техніки.
2. Основний (реалізація) - закупівля техніки та укладення контракту з поставником послуг Iнтернету.
3. Налаштування ПК та установка ПЗ
4. Підключення інтернету
3. Звітний - презентація проекту та репортаж (відео, в газету, соц.мережу)

Ключові показники оцінки результату проекту

Прогнозується:
- модернізація матеріально-технічної бази та інформаційно-технологічної інфраструктури ЗБІЦ;
-підняття іміджу бібліотеки в ролі комунікаційного майданчика міста;
-вільний доступ до мережі Інтернет;
-збільшення кількості користувачів ЗБІЦ,
-запровадження нових інформаційно-бібліотечних послуг;
-кількість нових захоплень,
-зростання у користувачів комп’ютерної грамотності.

Ризики (перешкоди) у реалізації проекту, на які слід звернути увагу

Iнфляційні ризики.

Фотографії

Експертна оцінка

Відповідальні підрозділи

Відділ культури, національностей та релігій

ПІБ Відповідальної особи

Баришевська Н.Г.